Trans*junction: kracht van binnenuit

Inclusieve Islam omarmt transgender personen

De kick-off van de driedaagse conferentie werd gegeven op donderdag, met de Europese première van de Zuid-Afrikaanse documentaire “Locked-in” – een film over transgenders in een islamitische context. Locked In brengt de moeilijkheden in beeld waarmee transgenders in een islamitische context worden geconfronteerd, en geeft een gedetailleerd beeld van gevallen van transfobie en de negatieve impact ervan op verschillende terreinen. De documentaire toont aan dat geloof compatibel is met gender nonconformity, en zet op die manier de inclusieve aard van de islam in de verf.

Het zeer diverse publiek op de voorstelling was onder de indruk van de straffe getuigenissen in en na de documentaire - getuigenissen die krachtig waren in hun kwetsbaarheid. Zo vertelt Lola ons dat ze diep onder de indruk was van de ervaringen van de transvrouw: “Zij kwam over als een zeer intelligent persoon, die op een indringende, eloquente manier haar situatie uit de doeken deed. Haar kwellingen en haar pijn waren die avond bijna tastbaar, vooral in haar momenten van stilte.”

Moderatrice prof. Iman Lechkar was dan weer heel erg te spreken over de holistische aanpak, waarbij het probleem vanuit verschillende invalshoeken en op verschillende manieren bekeken wordt: “Enerzijds was er de documentaire, die ons iets visueels gaf, en anderzijds was er de nabespreking met heel veel verschillende invalshoeken. Iemand bekeek het vanuit mensenrechtenperspectief, er was aandacht voor welzijn, er was een academische invalshoek, en dat alles werd belichaamd door de aanwezigheid van ervaringsdeskundigen.”

Net als vele andere aanwezigen, zag ook Prof. Lechkar de aanwezigheid van ervaringsdeskundigen als een grote meerwaarde: “Zelf homoseksueel zijnde, was imam Hendricks het ultieme, want belichaamde symbool dat islam homoseksualiteit niet kan uitsluiten. De combinatie van een cognitieve met die ervaringsgerichte en belichaamde invalshoek is heel belangrijk om te kunnen sensibiliseren. Voor iemand die uit de academische wereld komt is dit ook heel erg vernieuwend, want al te vaak blijven wij in onze hokjes zitten, of hebben we te weinig aandacht voor de concrete ervaringen van mensen.”

 

Studiedag & empowerment day: 2 intense power -days

Ook op de Studiedag was Imam Muhsin Hendricks voor velen de meest opmerkelijke gast. Vooral zijn uiteenzetting over de centraliteit van liefde binnen de islam is bij vele deelnemers blijven hangen. Maar het werd ook zeer concreet, zoals blijkt uit de ervaring van Anushik: "Hij leerde ons hoe we bepaalde koranverzen kunnen begrijpen en hoe we die kunnen inzetten om burgers/cliënteel beter te begeleiden. Zijn uiteenzetting maakte ons ook bewust van het feit dat sommige mensen koranverzen “vergeten”, ten voordele van een bepaalde propaganda of beleid. In de handen van een mens is zelfs het meest fragiele, het meest kostbare en het mooiste een breekbaar iets dat met slechte bedoelingen gebruikt kan worden, en dat geldt ook voor religie."

De driedaagse werd afgesloten met een empowerment day vol emancipatorische workshops voor holebi en transgender personen met een migratieachtergrond. Ondanks het feit dat vele deelnemers elkaar niet kenden, voelde het voor sommigen aan als intens samenzijn in wat bijna als een familie-kring zou kunnen worden omschreven. “Het was leuk om te zien hoe iedereen hielp bij het klaarzetten van de tafel om te eten” klonk het bij Jamal. En ook Rachid sprak over “een geweldige ontvangst en sfeer”.  Een van de hoogtepunten bleek de creatieve workshop door creatief therapeute Catherine Gouffeau: “Ik heb er echt van genoten, al vond ik het ook intens,” aldus Jamal. Zijn woorden zijn waarschijnlijk voor velen de samenvatting van de dag: intens en emotioneel, maar tegelijk verbindend, en versterkend.

En zij die niet genoeg konden krijgen van ontspanning, verbinding, en samenzijn met de ganse Merhaba-familie – en dat waren er heel veel! – dansten tot in de vroeger uurtjes de benen van onder het lijf op een ongemeen bruisende Merhaba Funky Party. Een gedroomd einde van een spetterende verjaardagsmaand!