Betoging in solidariteit met de LGBT-gemeenschap in Egypte

Betoging in solidariteit met de LGBT-gemeenschap in Egypte

 

 

De afgelopen weken heeft de politie in Caïro twee mensen gearresteerd omdat ze tijdens een concert van de Libanese band Mashrou’ Leila met een regenboogvlag hadden gezwaaid. Samen met hen werden ook anderen die geen link hadden met het "incident" gearresteerd, enkel op basis van een vermoeden van hun seksuele geaardheid. Verschillende arrestaties vonden in diverse wijken van de hoofdstad plaats, maar ook in de steden Ismailia, Damietta en Sharm El Sheikh. Sommige gedetineerden werden via online dating applicaties opgespoord en in de val gelokt. Volgens onze informatie werden tot op heden tenminste 65 homoseksuele of verondersteld homoseksuele personen gevangen gezet, waarbij ze een gevangenisstraf tot 15 jaar riskeren voor «losbandigheid», «aanmoediging tot ontucht» en «aanzetten tot seksuele afwijking». Minstens 20 van hen zijn al door de correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden tot 6 jaar.

 

De Egyptische autoriteiten hebben bij tenminste zes van de gedetineerden gedwongen anale "testen" uitgevoerd, wat in strijd is met het absoluut verbod op foltering, onmenselijke en vernederende behandeling door het Internationaal humanitair recht.

 

De Egyptische Hoge Raad voor Media Regulering heeft via een perscommuniqué de media verboden om steun, solidariteit of sympathie voor de LGBT+ gemeenschap in het land te tonen. Daarbovenop roept ze de media op om de bevolking te sensibiliseren tegen "losbandige praktijken”, en om het idee te versterken dat “LGBT’s geen uitmaken van de cultuur of traditie van de Egyptische samenleving” en “het LGBT-fenomeen moet eindigen”.

 

Elke persoon die op grond van zijn seksuele geaardheid, echte of waargenomen genderidentiteit, van zijn vrijheid wordt beroofd, is een gewetensgevangene. Wij eisen de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle personen die voor deze aanklachten worden vastgehouden, een stopzetting van de arrestaties en dat de Europese Unie voorwaarden verbindt aan haar fundering en akkoorden met Egypte met betrekking tot deze onaanvaardbare situatie op het vlak van mensenrechten.             

 

We roepen u op te betogen op donderdag 19 oktober 2017 om 12.30 uur voor het Europees Parlement (Luxemburgplein). Soortgelijke betogingen vinden plaats op dezelfde dag in o.a. Rome, Berlijn, Parijs en New York, om te laten zien dat de wereld verenigd is tegen deze schandelijke barbaarsheid. Enkel de door de organisatoren voorgestelde symbolen worden toegelaten. Witte maskers zijn beschikbaar voor personen die anoniem wensen te blijven bij de demonstratie.

 

Vrienden en geallieerden van de LGBT gemeenschap in Egypte

 

Klik hier om doorverwezen te worden naar het Facebookevent