Yasmina: "Ik wil de wereld die ik voor ogen heb zelf uitdragen door voor mezelf op te komen"

Van  3 tot 11 maart is het de Week van de vrijwilliger. Ideaal moment om een aantal vrijwilligers van Merhaba aan het woord te laten over hun engagement! Eerste aan de beurt is Yasmina. Ze vertelt over haar engagement, haar beweegredenen en wat Merhaba voor haar betekent. "Mijn vrijwilligerswerk bij Merhaba is belangrijk voor mij, want ik kan er verschillende lagen van mijn identiteit in kwijt. Ik kan me helemaal herkennen in de visie dat je onderdrukking nooit enkel op één vlak, maar op alle fronten moet bestrijden."

 

Foto: Delia Vermant

Dag Yasmina, fijn dat je ons wil vertellen over je ervaringen als vrijwilliger bij Merhaba! Kan je de mensen misschien eerst eens vertellen wat je zoal doet bij ons?

Mijn bijdrage bestaat voornamelijk uit het geven van getuigenissen, gezien ik zelf tot de doelgroep behoor. Mijn eerste grote stap bestond uit een deelname aan de documentaire Roots & Wings, waarin ik openlijk mijn verhaal vertel. Bij de vertoning ervan neem ik vrijwel altijd deel aan de nabespreking. Het publiek - en dat sprak me het meest aan - krijgt ook altijd de kans om vragen te stellen.

Verder ben ik al een paar keer op een school gaan praten - onder andere als “levend boek” in de Human Library – heb ik op “Generation M” (radio MNM) een getuigenis gegeven, en heb ik meegewerkt aan de getuigenissenbundel “Stille Stemmen”. Ik schrijf ook teksten, nummers en slams, zoals bijvoorbeeld voor de Nationale Vrouwendag in 2016.

Waarom heb je ervoor gekozen om je voor Merhaba te engageren?

Voor mij is het belangrijk dat er in mijn vrijwilligerswerk steeds een persoonlijke component zit: ik moet geraakt worden door een project om er toe bij te kunnen dragen. Mijn vrijwilligerswerk bij Merhaba is belangrijk voor mij, want ik kan er verschillende lagen van mijn identiteit in kwijt. Ze concentreren zich niet enkel op één vorm van uitsluiting, maar op alle vormen van uitsluiting, zoals racisme, islamofobie, … Daardoor voelt Merhaba veiliger voor mij dan de traditionele holebiverenigingen, waar naar mijn aanvoelen minder oog is voor deze thema's. Ik kan me helemaal herkennen in de visie dat je onderdrukking nooit enkel op één vlak, maar op alle fronten moet bestrijden.

Verder zet ik mij ook in omdat ik weg wil van het horrorscenario dat het onmogelijk is om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen als je Marokkaans én LGBTQI bent. Ik geloof in een wereld waarin dit geen nefaste gevolgen heeft en daarom wil ik de wereld die ik voor ogen heb ook uitdragen door voor mezelf op te komen.

Picture by Delia VermantWat betekent Merhaba voor jou?

Merhaba betekent voor mij een safespace - veilige haven, een warme, gezellige en open plek waar veel idealisme heerst en  waar iedereen welkom is.  Waar lotgenoten (h)erkenning bij mekaar vinden en respect opbrengen voor mekaars verhaal.

Zijn er dingen die niet evident zijn als je vrijwilliger bent bij Merhaba?

Het blijft een beetje moeilijk om een evenwicht te vinden tussen zichtbaarheid en discretie. Naar buiten komen zonder anderen te bruuskeren of jezelf teveel in de belangstelling te brengen. Daarin voel ik veel zorg en bescherming vanuit Merhaba. Ze nemen privacy en discretie echt serieus en hebben respect voor weerstand en ieders tempo.

Verder is het ook fijn dat je zelf kan kiezen hoeveel en welke bijdrage je levert. Ze polsen goed naar je motivatie en kwaliteiten, zodat je ook op lange termijn gemotiveerd blijft. Soms neem ik even wat afstand van Merhaba omdat het met momenten veel tijd en energie vraagt, maar ik zal altijd terugkeren naar de plek die me naar meer aanvaarding en begrip gebracht heeft.

Je bent nu al meer dan vier jaar vrijwilliger bij Merhaba, wat is in al die tijd jouw meest positieve ervaring?

Dat moet wel het panel ter nabespreking van de docu Roots & Wings in een verre uithoek in West-Vlaanderen geweest zijn. Achteraf kwam een groep van 10 moslimmeisjes naar me toe om me een hart onder de riem te steken en me te laten weten dat ze het sterk vonden en veel respect voor me hadden. Dit was een zeer warme en pakkende ervaring voor mij. Doorheen mijn deelname aan het projet Roots & Wings, ben ik echt wel in een proces naar meer zelfaanvaarding gekomen.

 

Wil je Yasmina meer horen vertellen over haar engagement? Kom dan op donderdag 8 maart 2018 naar "Satellite Queens" tijdens "Women after Work" in Gent, voor een boeiend, praktijkgericht gesprek met Yasmina en Saïda El Fekri over het doorbreken van taboes. 

 

Interesse om net als Yasmina vrijwilliger te worden bij Merhaba? Laat het ons weten via het contactformulier, of klik hier voor meer informatie