Myriam: “Dit bottom-up activisme geeft mij als vrijwilliger een boost”

Van 3 tot 11 maart is het de Week van de vrijwilliger. Ideaal moment om een aantal vrijwilligers van Merhaba aan het woord te laten over hun engagement! Tweede aan de beurt is Myriam. "Bijdragen aan activiteiten samen met de doelgroep en bondgenoten geeft me een heel warm gevoel: Merhaba is voor mij een eigen ‘community’ waarbij iedereen welkom is".

 

Wat doe jij bij Merhaba?

Ik startte als vrijwilliger bij Merhaba als ondersteuner van activiteiten, vaak van begin tot einde: Ik dacht mee na over het vormgeven van activiteiten, en was een helpende hand bij het effectieve uitvoeren ervan. Ik werkte zowel mee aan activiteiten die georganiseerd werden voor onze doelgroep - zoals de Merhaba Funky Party en de MerhaBar – als aan activiteiten die georganiseerd werden voor professionals en anderen geïnteresseerd in de Merhaba-thematieken (zoals bijvoorbeeld de Trans*junction conferentie en de L-day).

Langzaamaan werd ik meer betrokken bij het Merhaba als organisatie, en werd ik ook lid van de Algemene Vergadering en de Raad van Bestuur. Hier leerde ik een heel ander facet kennen van Merhaba: de reglementen en de cijfertjes, maar ook de mensen die het allemaal doen draaien! Als lid van de Raad van Bestuur kan ik eerder mijn praktische-organisatorische kant kwijt, en werk ik nu voornamelijk – zoals ik het graag heb – achter de schermen.

Vele mensen kunnen zich waarschijnlijk niet goed voorstellen wat een bestuursfunctie precies inhoudt, kan je misschien eens vertellen wat je concreet doet?

De leden van de Raad van Bestuur komen tweemaandelijks samen en hebben daarnaast ook regelmatig contact via e-mail of SMS. Als bestuurslid geef ik nu mee vorm aan (beleids)keuzes, denk ik na over financieringsaanvragen, en help ik de werking van de organisatie te optimaliseren. In het kader van dat laatste ben ik ook met veel plezier het aanspreekpunt en klankbord voor de personeelsleden, want een goed draaiende organisatie staat of valt met gelukkige en gemotiveerde werknemers!

Wat is voor jou persoonlijk de meerwaarde van het bestuurslidmaatschap?

Zetelen in de raad van bestuur is voor mij heel erg leerrijk. Toen ik begon waren heel wat zaken onbekend en nieuw voor mij. Dankzij de andere, meer ervaren bestuurders heb ik nu heel wat bijgeleerd op vlak van personeelsmanagement, financieringsaanvragen, het socio-culturele landschap en de verschillende partners waarmee Merhaba samenwerkt.

Wat betekent Merhaba voor jou?

Bijdragen aan activiteiten samen met de doelgroep en bondgenoten geeft me een heel warm gevoel: Merhaba is voor mij een eigen ‘community’ waarbij iedereen welkom is. Waarbij ook alle talen (door elkaar) gesproken worden: Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, you name it! Het is fijn om omringd te zijn door zo een verwelkomende en begripvolle gemeenschap waarbij iedereen zijn eigen verhaal heeft, maar niemand je oplegt je verhaal te delen, en niemand je levenskeuzes in vraag stelt. Het is fijn om kennis te maken met mensen die een openheid voor de LGBTQI gemeenschap delen, zonder een druk op ‘outing’, zonder vooroordelen t.a.v. een migratieachtergrond of religie in relatie tot LGBTQI.

Maar Merhaba is vooral ook gewoon een plek waar we gezellig bij elkaar kunnen zijn, en voelen dat je niet alleen bent. Het is een plek waar je tegelijk rolmodellen leert kennen en er zelf een kan zijn. Het is deze ‘voeling met de realiteit’ en het ‘bottom-up’-activisme dat mij als vrijwilliger een boost geeft.

Mijn vrijwilligerswerk bij Merhaba is voor mij een ideale, meer activistische, verderzetting van mijn professionele loopbaan. Ze zijn complementair, maar Merhaba geeft me een platform voor (een meer persoonlijke) strijd. Dit activisme is meer dan ooit nodig en is zeer verrijkend.

Ik kan me voorstellen dat het wel niet altijd even gemakkelijk, en soms belastend is?

Absoluut. Mijn tijdsintensief engagement als bestuurslid bij Merhaba is niet altijd even gemakkelijk te combineren met mijn drukke professionele en persoonlijke agenda. Dat is niet uniek voor mij: veel van onze vrijwilligers zijn extreem geëngageerd, ook op andere vlakken, en al die drukke agenda’s samen maken samenkomen bijvoorbeeld niet evident. Het feit dat een bestuursfunctie structureel een continue betrokkenheid vergt, zorgt ook voor een minder “vrijwillig” gevoel.

Ten tweede ben ik iemand die graag ‘achter de schermen’ blijft. Ik mag dan zelf deel uitmaken van de doelgroep, ik zal dat slechts in bepaalde settings delen. Liefst spreek ik in naam van Merhaba, of vanuit mijn ervaring als onderzoekster.

Wat is jouw meest positieve ervaring in de twee jaar dat je bij Merhaba actief bent?

Mijn allereerste openbare activiteit eigenlijk: de lancering van de verhalenbundel Stille Stemmen in maart 2016, tijdens “Stille Stemmen on Stage”. Dat was voor mij een avond waar lotgenoten, in een gezellige en vertrouwelijke sfeer ervaringen deelden, op een zeer creatieve manier. Die avond was voor mij een zeer aangename ervaring en ik heb er leuke contacten aan overgehouden. Een tweede top-moment was mijn eerste Merhaba Funky party. Het deed deugd om te zien dat de gemeenschap veel groter is dan tot dan toe voor mij zichtbaar was. En het was vooral ook een heel fijne avond waarop iedereen zorgeloos zichzelf was!

 

Interesse om net als Myriam vrijwilliger te worden bij Merhaba? Laat het ons weten via het contactformulier, of klik hier voor meer informatie