Religie en seksuele diversiteit

Inhoud

In het kader van de internationale dag tegen holebi- en transfobie, vroegen we mensen uit onze achterban wat het jaarthema "Justice and Protection for All" voor hen betekent. In deze bijdrage vertelt Keltoum haar verhaal: "Door mijn beste vriendin besefte ik dat niet religie, maar de maatschappij en de druk van de gemeenschap of omgeving voor de meeste ophef en onrust zorgt."
Type: Testimony | Lees verder
De Pride: you either love it or you hate it. De één vindt het een plaats waar zichtbaarheid en emancipatie in de kijker staan, de ander vindt het een kapitalistisch circus. In dit artikel praten queer moslima’s over hun ervaringen met Pride. Vinden zij dat ze een plek hebben binnen Pride, of is het een ver-van-hun-bed-show? – Artikel van Broadly, Vice.
Type: Artikel | Lees verder
Geen enkele strijd kan in isolatie worden gewonnen. Dat is waarom de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie dit jaar draait rond "Alliances for Solidarity". In dit licht wil Merhaba een aantal van haar bondgenoten - nationaal en internationaal - in de spotlight zetten. Na Landry Mawungu, is het de beurt aan Imam Muhsin Hendricks - stichter en directeur van Al Fitrah - een queer Moslimorganisatie in Kaapstad, die bouwt aan een beweging voor een all-inclusive en compassion-centered Islam.
Type: Interview | Lees verder
Alarmerend veel jongeren kampen met psychische problemen. De Vlaamse Jeugdraad zocht uit hoe dat komt en hoe ze geholpen willen worden. De Morgen sprak met jongeren die uit een dal zijn geklommen. Een van hen is Nadia – een lesbische vrouw met roots in Rusland en Afghanistan.
Type: Artikel | Lees verder
In deze getuigenis legt Raphiky ons uit waarom hij zijn familiale banden heeft moeten doorsnijden. Hij praat over zijn meervoudige en fluide identiteit, zijn relatie met God, en de moeite die het hem kostte om het hoofd te bieden aan de culturele druk vanuit zijn eigen Afrikaanse gemeenschap.
Type: Testimony | Lees verder

Op Zondag 12 juni 2016 doodde Omar Mateen 50 mensen, en verwondde hij 53 anderen, in Pulse - een LGBT-nightclub in Orlando, Florida. In dit statement reageert de Mesahat Foundation for Gender and Sexual Diversity - actief in de Nijlvallei - op de gebeurtenissen en de nasleep ervan. Een statement waar Merhaba zich voor de volle 100% kan achter scharen. 

Type: News | Lees verder
Op maandag 4 juli organiseert Odisee i.s.m. de Markten een symposium over mogelijkheden en limieten van islamitische waarden en normen in een westerse context. Met uiteenzettingen door Sayed Jaouad Saihi, Annemeik Schlatmann, Hassan Jarfi en Brahim Laytouss. De bijdragen van Hassan Jarfi en Brahim Laytouss zullen focussen op homoseksualiteit als uitdaging binnen de Islamitische traditie.
Type: Activiteit | Lees verder
De handleiding Recht op Liefde werd ontwikkeld om op een laagdrempelige manier rond seksuele en genderdiversiteit te werken met etnisch-culturele minderheden. In deze vorming geven we toelichting bij de belangrijkste elementen uit de bundel, en gaan we op interactieve manier aan de slag met de oefeningen, vertrekkend vanuit de ervaringen van de deelnemers.
Type: Activiteit | Lees verder
" Kinderen zijn een geschenk van God. Maar een geschenk, dat neem je zoals het is. En je moet hen onderhouden, er zorg voor dragen, hen helpen om te leven en om te zijn wie ze zijn. Want er is niets ergers dan de dood en niets ergers dan ouders die hun kinderen verliezen" - Hassan Jarfi
Type: Activiteit | Lees verder
Naar aanleiding van de media-aandacht voor Abdellah Bijat - de "moslimfinalist" van Mister Gay Belgium schreef Dyab Abou Jahjah een column over de houding van moslims ten aanzien van homoseksualiteit. "Moslimhomo’s voelen zich net zoals voetballers gedwongen om hun geaardheid te verbergen, vaak om hun conservatieve en religieuze ouders niet te kwetsen, en uit angst voor negatieve reacties uit hun omgeving. Maar ik denk dat zij de evolutie in de gemeenschap onderschatten."
Type: Artikel | Lees verder
Roots en Wings schetst een aangrijpend portret van vier holebi's met Marokkaanse roots die erin slagen hun vleugels uit te slaan zonder hun wortels te verliezen. De voorstelling wordt gevolgd door een nabespreking met (ervarings)deskundigen en publiek.
Type: Activiteit | Lees verder
Brussels Steunpunt cultuursensitieve zorg programmeert in het kader van haar "transculturele ontmoetingen" een lezing door Omar Nahas over Islam en homoseksualiteit. Inschrijven via cultuursensitievezorg@cgg-brussel.be
Type: Activiteit | Lees verder
Deze studiedag wil een genuanceerd beeld geven van de islam en het publiek informeren over bepaalde stromingen en aspecten die ook emanciperend kunnen werken. Met o.a. aandacht voor de positie van de vrouw in Islam, en een panelgesprek over Islam en seksualiteit (met o.a. Merhaba, AWSA en Hassan Jarfi).
Type: Activiteit | Lees verder
Imam, openlijk homoseksueel en grondlegger van een Parijse moskee waar homo’s, lesbiennes en transseksuelen, maar ook atheïsten, welkom zijn. Gehuwd en weer gescheiden, voorvechter en dromer van een progressieve islam, die zelfs blasfemie moet kunnen omarmen. De Brusselse organisatie Omnya vond met Ludovic-Mohamed Zahed de perfecte spreker voor haar slotconferentie, nu vrijdag in De Markten, van een actieweek tegen homofoob geweld, taboes en stereotiepe denkpatronen over homoseksualiteit in de Arabisch-islamitische cultuur. BDW sprak met hem.
Type: Interview | Lees verder
Cijfers over seksuele migratie zijn er niet in ons land. De enige cijfers voorhanden zijn het aantal asielaanvragen op basis van seksuele oriëntatie. Dat is de afgelopen jaren verdrievoudigd. Brussel deze Week vroeg tekst en uitleg aan antropoloog dr. Wim Peumans (KU Leuven), die onderzoek doet naar homoseksualiteit en etniciteit.
Type: Artikel | Lees verder

Komende zaterdag kleuren de Antwerpse straten voor de 8ste keer regenboog tijdens de Antwerp Pride Parade. Volgens Gazet Van Antwerpen neemt voor de allereerste keer ook een groep moslims deel aan de optocht. Dat trok uiteraard Merhaba’s aandacht, en we vroegen initiatiefnemers Hassan en Mo Aarab om meer toelichting. “Eigenlijk heeft het niets met moslims te maken” zegt Mo, “Wij zijn gewoon een groepje heteroseksuele mensen die meelopen en aldus oproepen voor meer begrip voor holebi’s”.

 

Type: News | Lees verder
In een themanummer rond 'seksualiteit in beweging' publiceerde het Tijdschrift voor Genderstudies een interview met Klaartje Van Kerckem van Merhaba en o.a. BeyonG van Respect2Love (Amsterdam/Utrecht).
Type: Artikel | Lees verder

In het Bijbels Museum in Amsterdam is nog tot 14 juni een bijzondere fototentoonstelling te zien over het thema religie en homoseksualiteit. In de tentoonstelling, getiteld I BELIEVE I AM GAY, tonen fotografen Hadas Itzkovitch en Anya van Lit 37 fotoportretten van lesbische en homoseksuele christenen, joden, moslims, hindoes en boeddhisten. 

Type: News | Lees verder
Op 7 mei begon op Nieuwwij.nl een briefwisseling tussen Wielie Elhorst en Dino Suhonic over het thema ‘religie en homoseksualiteit’. Wielie Elhorst is o.a. predikant in algemene dienst van de PKN, oud-voorzitter van de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LBHT-beweging, organisator van de IDAHOT-wake, de Gay Pride Kerkdienst en de Pink Christmas Kerkdienst. Dino Suhonic is docent, coördinator van Stichting Maruf en redactielid van Nieuwemoskee.nl. Hier leest u de eerste brief van Dino Suhonic
Type: Artikel | Lees verder
Op 7 mei begon op Nieuwwij.nl een briefwisseling tussen Wielie Elhorst en Dino Suhonic over het thema ‘religie en homoseksualiteit’. Wielie Elhorst is predikant in algemene dienst van de PKN, oud-voorzitter van het LKP, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LBHT-beweging, organisator van de IDAHOT-wake, de Gay Pride Kerkdienst en de Pink Christmas Kerkdienst. Dino Suhonic is docent, coördinator van Stichting Maruf en redactielid van Nieuwemoskee.nl. Hier vindt u de eerste brief van Wielie Elhorst.
Type: Artikel | Lees verder
Voor gelovige holebi’s en transgenders is het verzoenen van geloof en hun geaardheid en genderidentiteit vaak op zich al een moeilijke evenwichtsoefening. Het is als dansen op een koord waarbij de minste innerlijke twijfel of weerstand van buitenaf hen uit balans kan brengen. Als organisatie die opkomt voor LGBT’s uit etnisch-culturele minderheidsgroepen geeft Merhaba deze mensen een stok, zodat de evenwichtsoefening op het koord gemakkelijker wordt. Tegelijk roepen we etnisch-culturele minderheidsorganisaties en LGBT-organisaties op om samen met ons hard aan de uiteinden van het koord te trekken, want niets is zo moeilijk als balanceren op een slap koord.
Type: Artikel | Lees verder

De eerste Zizo van 2015 staat in het teken van religie. Ook Merhaba deed zijn duit in het zakje met een bijdrage van Klaartje Van Kerckem, getiteld “Trekken aan het slappe koord” – een stuk over hoe organisaties een steun kunnen zijn voor gelovige LGBT’s.

Type: News | Lees verder

In Zuid Afrika opent weldra een allereerste holebi, transgender en vrouw vriendelijke moskee zijn deuren. 

Type: News | Lees verder
Op 10, 11 en 12 december organiseerde Merhaba een Internationale conferentie met als titel “Vrouwelijkheid, mannelijkheid, gender- en seksuele diversiteit: Islam als een inclusieve cultuur, een spiritualiteit van universele vrede”. Twee reporters van Kif Kif, interviewden na afloop imam Muhsin Hendricks...
Type: Interview | Lees verder

In May 2010, Intersections International, an interfaith non-profit based in New York City, opened a one-on-one dialogue about the role the LGBT community has within Islam, with about 50 Muslim theologians, religious practitioners, academics and laypeople from U.S. cities with high populations of Muslims, including New York, Los Angeles, Chicago and Dearborn, MI.

Type: News | Lees verder