LGBT rechten wereldwijd

Inhoud

Op 18 augustus vaardigde de Palestijnse politie een officiële verklaring uit waarin ze de activiteiten bant van de Palestijnse LGBTQ organisatie alQaws. De verklaring roept burgers op om melding te maken van "verdachte" activiteiten, en aldus mee te helpen aan de vervolging van medewerkers en activisten van alQaws.

Type: News | Lees verder
In het kader van de viering van de dag van de mensenrechten lanceerde de Soedanese organisatie Mesahat - Foundation for Sexual and Gender Diversity - de publicatie "LGBT Voices from Sudan". Via aangrijpende getuigenissen van verschillende mensen brengt de publicatie inzicht in de schendingen van de rechten van seksuele en gender minderheden in Soedan.
Type: Testimony | Lees verder

Op Zondag 12 juni 2016 doodde Omar Mateen 50 mensen, en verwondde hij 53 anderen, in Pulse - een LGBT-nightclub in Orlando, Florida. In dit statement reageert de Mesahat Foundation for Gender and Sexual Diversity - actief in de Nijlvallei - op de gebeurtenissen en de nasleep ervan. Een statement waar Merhaba zich voor de volle 100% kan achter scharen. 

Type: News | Lees verder
Er moet Dennis De Roover (Zizo Magazine) iets van het hart: het beeld dat in het Westen geschetst wordt van de LGBT-situatie in Afrika is te eenzijdig, negatief en ongenuanceerd. "Het is alsof we de vooruitgang in Afrika niet willen zien, terwijl net over die vooruitgang berichten de Afrikaanse LGBT-gemeenschap sterker maakt."
Type: Artikel | Lees verder

Door een meer dan honderd jaar oud artikel in het strafwetboek is homoseksualiteit in Tunesië vandaag verboden. Yamina Thabet ijvert al jaren voor het schrappen van dit artikel. ‘Wij als activisten zitten aan de limiet van wat we kunnen bereiken.’

Type: News | Lees verder

Aangrijpende levensverhalen, tonnen aan praktische informatie en gepeperde vragen – het colloquium rond Afrikaanse LGBT asielzoekers was een schot in de roos. De organisatoren, met wat hulp van de aanwezigen, schotelden hun bontgekleurde publiek voor wat ze beloofd hadden: een boeiende studie- en ontmoetingsdag met en over Afrikaanse LGBT-asielzoekers. 

Type: News | Lees verder
Rainbows United is een activiteit, gecreeërd in het kader van het project AHHA-aSOSda (Aide Spécifique pour l’Orientation Sexuelle des Demandeurs d’Asile) van Fedasil. Deze activiteit is enkel bedoeld voor LGBTQI (lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersex) asielzoekers en (erkende) vluchtelingen.
Type: Activiteit | Lees verder
Op dinsdag 13 oktober organiseren Het Roze Huis-çavaria Antwerpen en de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging vzw, in samenwerking met Merhaba en çavaria een studie- en ontmoetingsdag met en over Afrikaanse holebi-asielzoekers in België. De studie- en ontmoetingsdag is in eerste instantie gericht op professionelen en vrijwilligers die in contact komen met Afrikaanse LGBT-vluchtelingen met of zonder papieren.
Type: Activiteit | Lees verder

De organisatie Shams die opkomt voor de rechten van holebi's en transgenders in Tunesië heeft op 18 mei - de dag na de Internationale dag tegen homo- en transfobie - haar legale erkenning gekregen van de overheid. Deze erkenning werd echter niet zonder meer aanvaard, en gaf aanleiding tot hevige discussies op online media. 

Type: News | Lees verder

 

Recentelijk werden in Marokko drie personen veroordeeld tot 3 jaar cel, op verdenking van homoseksualiteit. Organisatie Aswat lanceerde daarom een aantal weken geleden opnieuw haar campagne "Love is not a crime, l’amour n’est pas un crime" (#love_is_not_a_crime) waarin ze de decriminalisering van homoseksualteit in Marokko eist, en vooral de herroeping van artikels 489 en 490 van het strafrecht.

Type: News | Lees verder

Op 12 mei 2015 bracht het agentschap Fundamentele Rechten van de EU een focus paper uit over de positie van intersex* personen. Tegelijk lanceerde ook de Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa een rapport omtrent mensenrechten & intersex personen. Beide rapporten waren vrij negatief over de stand van zaken, en concludeerden dat Europa de fundamentele rechten van intersex personen niet respecteert. 

- Engelstalige berichtgeving

 

 

Type: News | Lees verder

 

[VIDEO] Ter gelegenheid van IDAHOT 2015, hebben enkele Libanese beroemdheden een video gelanceerd waarin ze zich uitspreken tegen homofobe wetten en voor LGBT rechten. 

Type: News | Lees verder

Vrijdag, 26 september 2014, heeft de commissie Mensenrechten van de Verenigde Naties resolutie goedgekeurd tegen geweld en discriminatie op basis van seksuele oriëntatie en gender identiteit.

 

Type: News | Lees verder