"Ze zouden liever zelfmoord plegen dan mij te aanvaarden"

Author: 
Fernand Van Damme & Sam Feys (De Morgen)

Dit artikel verscheen op 1 maart 2017 in De Morgen

Alarmerend veel jonge Belgen kampen met psychische problemen. De Morgen sprak met jongeren die uit een dal zijn geklommen. Nadia Shah (21) is student bestuurskunde en publiek management in Gent.

"Ik ben een lesbische vrouw. Met mijn achtergrond is dat allesbehalve evident. Mijn vader is afkomstig uit Afghanistan, een land waar de vrouw niet echt een rol heeft en alles via de Koran wordt geregeld. Mijn moeder komt uit Rusland en heeft het communistische regime meegemaakt.

"Op mijn derde zijn we van Rusland naar België verhuisd. Mijn lagere schoolperiode was vrij zorgeloos en ik leerde snel Nederlands spreken. Tijdens mijn puberteit zijn de problemen begonnen. Op mijn twaalfde heb ik ontdekt dat ik op meisjes val.

"Vrijwel meteen ben ik uit de kast gekomen. Ik had toen ook een eerste liefje. Eerst heb ik mijn ouders verteld dat ik biseksueel was omdat ik dacht dat ze mijn seksuele oriëntatie zo beter zouden aanvaarden. Maar dat was niet zo.

 

 

"Mijn ouders dwongen me terug in de kast. Ze zeiden dat mijn lesbisch zijn een fase was en dat ik beter een prostituee of drugsverslaafde werd dan op vrouwen te vallen. Ze zouden liever zelfmoord plegen dan mij te aanvaarden. Ik moest het probleem wegbidden en de brave moslimadochter zijn die vijf keer per dag richting Mekka bad.

"Nooit zou ik aan hun verwachtingen kunnen voldoen. Ik had voor mezelf uitgemaakt dat ik een ander leven wou. Maar toch begin je aan jezelf te twijfelen: ben ik werkelijk abnormaal? Uiteindelijk raakte ik depressief, en van mijn dertiende tot mijn twintigste had ik een eetstoornis. Ik heb ook aan zelfmoord gedacht, maar dat heb ik nooit aangedurfd.
 

"Toen ik twintig werd en het middelbaar succesvol had afgerond, ging het de betere kant op. Ik ben van thuis weggelopen toen ik met mijn universitaire opleiding begon. Mijn ouders wilden me dwingen om naar Engeland te verhuizen en daar een nieuw leven te beginnen. Ze wilden mij genezen van mijn homoseksualiteit. Ze dachten dat ik me hier in België inliet met foute vrienden en invloeden.

"Weglopen was de enige optie en de beste beslissing in mijn leven. Weggaan uit die toxische omgeving deed mijn depressie wegebben. Plots werd ik heel open tegenover anderen en begon ik liefde voor mezelf op te bouwen. In Gent moest ik geen dubbelleven leiden. Ik kon eindelijk de persoon zijn die ik wilde zijn: een lesbische vrouw met een migratieachtergrond en een atheïst.

"Ik kijk niet neer op religie. Het is geen slecht iets. Ik heb er gewoon een negatieve ervaring mee gehad. Het kan gerust een steun en toeverlaat zijn, maar bepaalde interpretaties binnen een religie kunnen wel schadelijk zijn. Mijn ouders hangen een schadelijke variant aan.

"Diep vanbinnen weet ik dat mijn ouders van me houden. Ik ben en blijf hun kind. Jarenlang heb ik niets dan haat voor hen gevoeld. Op het moment dat ik ben weggelopen, heb ik het allemaal losgelaten. Met haat kun je niets opbouwen. Nu heb ik het recht opgeëist om de beste versie van mezelf te zijn, en daar ben ik trots op.

 

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be.