Artikels / Video's

De Pride: you either love it or you hate it. De één vindt het een plaats waar zichtbaarheid en emancipatie in de kijker staan, de ander vindt het een kapitalistisch circus. In dit artikel praten queer moslima’s over hun ervaringen met Pride. Vinden zij dat ze een plek hebben binnen Pride, of is het een ver-van-hun-bed-show? – Artikel van Broadly, Vice.
Lees verder
De negatieve attitudes van jongeren met een migratieachtergrond, en moslimjongeren in het bijzonder, tegenover holebi’s zijn wel vaker een punt van discussie. Aan de vooravond van The Belgian Pride wilden Antwerpenaar Gunther Malin én zijn Marokkaanse schoonnicht Nada El Hassani Akav dat beeld bijstellen. “Homo’s worden gerecupereerd in functie van een anti-islamdiscours.” - Interview door Stampmedia
Lees verder
Naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme en discriminatie, vroeg Merhaba haar achterban om ervaringen van racisme binnen en buiten de LGBT wereld. In dit opiniestuk focussen Christof Bex en Muhammat Şen op de uitsluiting die zij als queer mannen van kleur ervaren in de meest intieme sferen van hun leven. "Onze niet-witte lichamen worden gereduceerd tot een fetisj, tot een ‘exotische’ ervaring of iets wat afgevinkt kan worden van het landenlijstje. Dit seksueel racisme is problematisch, koloniaal en moet stoppen."
Lees verder
Alarmerend veel jongeren kampen met psychische problemen. De Vlaamse Jeugdraad zocht uit hoe dat komt en hoe ze geholpen willen worden. De Morgen sprak met jongeren die uit een dal zijn geklommen. Een van hen is Nadia – een lesbische vrouw met roots in Rusland en Afghanistan.
Lees verder
1 maand na de schietpartij in Orlando reageert Merhaba op de gebeurtenissen en vooral het eenzijdige debat dat erop volgde: "Nu, een maand na de gebeurtenissen, is het debat, de mediastorm stilgevallen; zullen tv-programma’s even geen rabbijnen of imams meer uitnodigen; zullen we weer moeite moeten doen om los van concrete aanleiding onze thematiek in de media te krijgen. Maar achter de schermen gaat het harde werk voort."
Lees verder
Er moet Dennis De Roover (Zizo Magazine) iets van het hart: het beeld dat in het Westen geschetst wordt van de LGBT-situatie in Afrika is te eenzijdig, negatief en ongenuanceerd. "Het is alsof we de vooruitgang in Afrika niet willen zien, terwijl net over die vooruitgang berichten de Afrikaanse LGBT-gemeenschap sterker maakt."
Lees verder
Naar aanleiding van de media-aandacht voor Abdellah Bijat - de "moslimfinalist" van Mister Gay Belgium schreef Dyab Abou Jahjah een column over de houding van moslims ten aanzien van homoseksualiteit. "Moslimhomo’s voelen zich net zoals voetballers gedwongen om hun geaardheid te verbergen, vaak om hun conservatieve en religieuze ouders niet te kwetsen, en uit angst voor negatieve reacties uit hun omgeving. Maar ik denk dat zij de evolutie in de gemeenschap onderschatten."
Lees verder
Cijfers over seksuele migratie zijn er niet in ons land. De enige cijfers voorhanden zijn het aantal asielaanvragen op basis van seksuele oriëntatie. Dat is de afgelopen jaren verdrievoudigd. Brussel deze Week vroeg tekst en uitleg aan antropoloog dr. Wim Peumans (KU Leuven), die onderzoek doet naar homoseksualiteit en etniciteit.
Lees verder
In een themanummer rond 'seksualiteit in beweging' publiceerde het Tijdschrift voor Genderstudies een interview met Klaartje Van Kerckem van Merhaba en o.a. BeyonG van Respect2Love (Amsterdam/Utrecht).
Lees verder
Naar aanleiding van de vertoning van Roots & Wings, publiceerde Zaman Vandaag een artikel over de documentaire, met Hassan Jarfi in de hoofdrol. Een mooie weergave van de meest aangrijpende boodschap uit de documentaire: aanvaard je kinderen zoals ze zijn.
Lees verder

Pagina's