Stille Stemmen

Period: 
vrijdag, maart 25, 2016 - 19:00 tot zaterdag, december 31, 2016 - 19:00

Soms wil je het uitschreeuwen, maar blijven woorden steken in je keel, waar je hart steeds harder bonkt bij de gedachte dat mensen je geheim te weten gaan komen.Soms wil je weten of er anderen zijn zoals jij, die met dezelfde angsten en vragen zitten, maar hoe kan je dat ooit achterhalen, als je er zelf niet durft over praten?

Soms wil je stil in een hoekje kruipen, en wachten tot het allemaal overgaat, maar wat met die stilte als na maanden, jaren blijkt dat je gevoelens en verlangens onveranderd blijven?

Merhaba wilt via de verhalenbundel "Stille Stemmen" stiltes doorbreken en stemmen laten weerklinken die vaak onuitgesproken blijven. Stemmen van mensen voor wie graag zien of zichzelf zijn niet vanzelfsprekend is. Stemmen die dag in dag uit oorverdovend rondspookten in hoofden, maar stil bleven voor de buitenwereld. Stemmen van mensen die omwille van wat anderen een afwijkende keuze beschouwen, aarzelen of bang zijn om hun gevoelens of vragen kenbaar te maken, terwijl ze niets liever willen dan ze van de daken te schreeuwen.

 

Stilte als vertrekpunt

Zou ik het vertellen? Wil ik die discussie wel aangaan? Ga ik mijn familie niet opzadelen met pijn en schaamte? Negeer ik die smakeloze homofobe opmerking of ga ik er tegenin? In een samenleving waar hetero zijn als normaal wordt beschouwd,  worden deze vragen vaak beantwoord met stilzwijgen. De homofobe opmerking wordt genegeerd, de aanname dat je hetero bent wordt niet tegengesproken, je verbergt het “anders” zijn van je kind, uit schaamte, respect, angst, of omdat het te vermoeiend wordt om er dag in dag uit op in te gaan.

Voor holebi’s en transgenders uit etnisch-culturele minderheden is de stilte vaak nog groter. Velen onder hen hullen zich in stilzwijgen, uit respect of angst voor reacties in hun onmiddellijke omgeving. Tegelijk kunnen ze hun stem niet laten horen in het publieke debat, waar vooral witte holebi’s aan het woord zijn, en ‘de etnische ander’ vooral opgevoerd wordt om te illustreren hoe groot het taboe is binnen bepaalde gemeenschappen.

"Stille stemmen" laten weerklinken

Met de verhalenbundel Stille Stemmen die getuigenissen bundelt van holebi's en transgenders met een migratie-achtergrond en hun ouders, wil Merhaba die stemmen de aandacht geven die ze verdienen. Omdat veel mensen zich hullen in stilzwijgen, zijn er weinig rolmodellen, en komen mensen niet in contact met verhalen van lotgenoten, terwijl daar veel nood aan is. Dit geldt zowel voor holebi’s en transgenders zelf, als voor familieleden en anderen uit hun onmiddellijke omgeving. De getuigenissen van lotgenoten moeten in eerste instantie mensen het gevoel geven dat ze niet alleen zijn, en hen inspiratie en kracht geven om om te gaan met de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden.

De getuigenissen werden in tweede instantie ook samengebracht om een genuanceerder en complexer beeld te schetsen dan vaak wordt voorgeschoteld in het publieke discours. Het is niet zo dat holebi's en transgenders met een migratieachtergrond weerloze slachtoffers zijn, en de aanname dat ze sowieso verstoten worden door de familie, klopt niet. Door verschillende verhalen samen te brengen in één bundel willen we dat beeld bijstellen. Op die manier willen we bijvoorbeeld hulpverleners een beter beeld geven van de leefwereld van mensen uit onze doelgroep, en van de manieren waarop mensen zelf omgaan met uitdagingen.

Stille Stemmen: online, on stage & op papier

Om ervoor te zorgen dat de stemmen zoveel mogelijk gehoord worden, laten we ze op drie verschillende manieren weerklinken. Eerst en vooral is er de prachtige verhalenbundel, waarin 19 mensen - waaronder ook vier ouders - hun stem laten horen. De brochure is niet online te bekijken, maar kan (voorlopig kosteloos) opgestuurd worden.

Ten tweede zijn er de "Stille Stemmen on Stage" evenementen - bruisende avonden in een huiselijke sfeer waar creatief talent de stille stemmen op een originele manier vertolken. De kick-off werd gegeven met een geslaagde avond in het Brusselse die door de bezoekers op veel lof is onthaald. Gemist? Geen nood! In de loop van het jaar zal Stille Stemmen on Stage nog verschillende andere Vlaamse steden aandoen! Hou de kalender in de gaten voor komende evenementen. Wil je zelf zo'n "on stage" evenement naar je stad halen? of ben je zelf een creatief talent dat zijn/haar stem wil laten horen? Laat het ons zeker weten! 

Ten derde zullen een aantal van de getuigenissen uit de brochure stap voor stap online geplaatst worden, zodanig dat ook mensen die de brochure liever niet in handen nemen, er toegang tot hebben. Wat "Stille Stemmen Online" betreft, zijn de getuigenissen uit de verhalenbundel maar een begin: "Stille Stemmen online" moet op termijn een platform worden waar mensen hun verhaal kunnen vertellen aan de buitenwereld - zonder dat ze zichzelf daarbij kenbaar moeten maken. Wordt ongetwijfeld vervolgd! 

Zin om jouw stem te laten horen of een stille stem uit onze brochure te vertolken? Of om in jouw stad een Stille Stemmen on Stage evenement te organiseren? Laat het ons zeker weten via communicatie@merhaba.be