Karavaan - Roots & Wings

Period: 
donderdag, maart 19, 2015 - 19:00 tot donderdag, mei 21, 2015 - 23:00

Eeuwen geleden, in een tijd en ruimte waar er nog geen media waren zoals wij ze nu kennen, was een doortrekkende karavaan het enige moment waarop mensen in contact kwamen met opvattingen en levenswijzen van andere groepen en culturen. In het voorjaar van 2015 organiseert Merhaba haar eigen karavaanroute.  Met een heuse karavaan aan partners, waaronder çavaria, CDF, FMDO, en verschillende steden en regenbooghuizen, trekken we door een aantal Vlaamse steden met onze documentaire Roots en Wings, gerealiseerd door Christopher Daley.

 

Roots & Wings

" Kinderen zijn een geschenk van God. Maar een geschenk, dat neem je zoals het is. En je moet hen onderhouden, er zorg voor dragen, hen helpen om te leven en om te zijn wie ze zijn. Want er is niets ergers dan de dood en niets ergers dan ouders die hun kinderen verliezen"

Hassan Jarfi

 

 

Roots & Wings is een documentaire over de intieme kant van diversiteit. Ze schetst een indringend portret van vier individuen die in al hun diversiteit twee dingen gemeenschappelijk hebben: hun Marokkaanse roots en hun liefde voor mensen van dezelfde sekse. De documentaire brengt het verhaal van een aantal jonge mensen die er in een niet evidente context in slagen om hun vleugels uit te slaan en zichzelf te zijn, zonder daarbij hun roots te verloochenen.

De documentaire snijdt op een ingetogen manier een onderwerp aan dat niet altijd gemakkelijk ter sprake kan worden gebracht. Het is een genuanceerde, hoopvolle en voor velen herkenbare prent die de geportretteerden in alle aspecten van hun zijn in beeld brengt. Roots & Wings gaat over dromen en verlangens, over familiale verbondenheid en liefde, over de moeilijkheden waarmee vele personen met een migratieachtergrond en holebi's geconfronteerd worden, maar vooral ook over hoe ze daarmee omgaan.

De documentaire start en eindigt met een pakkende getuigenis van Hassan Jarfi – vader van Ihsane. Ihsane Jarfi is in 2012 vermoord door vier jonge mannen die vonden dat hij omwille van zijn homoseksualiteit niet het recht had om te leven. Wij willen deze documentaire opdragen aan Ihsane, en aan alle slachtoffers van homofobie overal ter wereld. We hopen dat de documentaire zal bijdragen tot een klimaat waar mensen als Ihsane niet langer met haat en afkeer worden bejegend, maar de warmte, liefde en open armen ervaren die ze verdienen

 

Praktisch

Locaties

Onze karavaan start op 19 maart in Hasselt, en eindigt na een Vlaamse omzwerving op 21 mei in Gent:

Programma

  • 19u00 Onthaal

  • 19u15 Welkom

  • 19u20 Roots & Wings

  • 20u00 Nabespreking (met o.a. Omar Nahas, Semiye Tas, Fatma Taspinar, Marcia Poelman, Birsen Taspinar, en vele anderen)

  • 21u00 Receptie - met muzikale begeleiding van o.a. Adil Benhsain 

Taal

De documentaire is Frans/Nederlands gesproken en telkens ondertiteld in de andere taal. De nabespreking zal enkel in Brussel tweetalig zijn, in de andere steden is Nederlands de voertaal.

Registratie

Dit event is gratis, maar inschrijven is gewenst. Stuur een mailtje naar communicatie@merhaba.be, met vermelding van het aantal personen, de stad waarvoor u wenst in te schrijven, en uw organisatie/instelling (indien van toepassing).

 

Dit project werd mogelijk gemaakt met de steun van het Federaal Impulsfonds voor het Migrantenbeleid.

In samenwerking met: