“Trash & Tension : Molem”

Period: 
woensdag, januari 4, 2012 - 10:15

http://ymlp.com/zCf7vw

http://ymlp.com/zi4pSt

http://merhabablog.blogspot.com/2011/03/trash-tension-molem-04-maart-mars-march.html

De Titel...Trash & Tension : Molem”

 

Trash & Tension” is een artistiek activistisch project gecreëerd door Toxic Lesbian als een work in progress: www.toxiclesbian.org.

 

'Molem' is de afkorting voor Sint-Jans-Molenbeek, de plaats waar het project wordt opgezet. Het zijn jongeren die in de taal van de straat 'Molem' hebben geïntroduceerd. 'Molem' verwijst naar een gemeente die in de media sterk is gestigmatiseerd als gevaarlijk migrantenghetto. Voor de bewoners is 'Molem' symbool gaan staan van verzet tegen een systeem waarin iedereen gelijk is maar de ene meer gelijk is dan de andere. 'Molem' refereert aan een subcultuur, een nieuwe gedeelde identiteit, solidariteit, hernieuwde trots en stigma omgebogen tot ongezien potentieel.

 

 

"Trash & Tension : Molem" - het socio-artistieke project

 

Na een eerder geslaagde samenwerking in 2010, nodigde Merhaba Toxic Lesbian uit naar De Vaartkapoen in Molenbeek. Samen met Part123 en Caleidoscoop en in het kader van de Internationale Vrouwendag, werd een project opgezet rond het thema “Exclusie”.

 

Samen met de vrouwen uit de buurt – vrouwen van verschillende leeftijden, culturen, sociale klassen, met uiteenlopende levensovertuigingen en levenservaringen – werd ingezoemd op aspecten van maatschappelijke, economische, sociale, familiale, uitsluiting,...

 

Voor dit multimediaal socio-artistiek project, werden vooraf opnames gemaakt met vrouwen die omwille van een specifieke reden of omwille van verschillende redenen te maken kregen/krijgen met stigmatisering, discriminatie en uitsluiting: omdat ze een hoofddoek dragen, omdat ze van een vrouw houden, omdat ze moslim zijn, omdat ze ziek zijn, omdat ze oud en weinig mobiel zijn of gewoon omdat ze vrouw zijn.  Twee montages "Halima, Khadija, Fatou" en "Fatima, Malika, Joëlle" zijn online te bekijken :

 

 http://www.toxiclesbian.org/BasurayTension03.2/index.html#top

 

Op 4 maart werden de vooropgenomen interviews getoond aan een publiek van vrouwen uit de buurt en vrouwen die onze oproep tot participatie beantwoordden, waaronder verschillende vrouwen uit het Klein Kasteeltje.

 

De vooropgenomen interviews werden samen gevisioneerd en op basis ervan werden ter plaatse nieuwe interviews gerealiseerd met de aanwezigen; ervaringen en meningen  werden gedeeld. Uit de diverse levensverhalen werden telkens elementen van discriminatie en uitsluiting gedistilleerd en via kernwoorden, met krijt, op een bord geschreven. Om de verhalen richting te geven of makkelijker tot uitdrukking te brengen werd tijdens het event gebruik gemaakt van identiteitsmoleculen, action painting, performance, ... . Gaandeweg werden de discriminerende, stigmatiserende kernwoorden van het bord weggeveegd en vervangen door een woord dat men in de plaats wilde: vertrouwen, gelijkwaardigheid, vrijheid, Liefde, ...

 

De vrouwen deelden hun pijn, soms op heel emotionele, soms heel grappige manier. Allen hadden hun verhaal: verstoten door hun man, door hun familie uitgesloten omwille van een gemengd huwelijk, gesluierd en achter het stuur van een truck, besneden omdat ze lesbisch is, als lesbienne haar vriendin voor haar ogen zien gedood worden, gescheiden en dus niet te vertrouwen, een leven alleen, in een rolstoel en ondanks alles perfect gelukkig, ... Ondanks de grote verschillen en de soms nog grotere taboes, zijn de vrouwen het er over eens: geen discriminatie is erger of minder erg dan een andere. Samen tegen stigmatisering en uitsluiting en voor een wereld van gelijkwaardigheid...!

 

http://www.toxiclesbian.org/BasurayTension03.2/index.html#top

 

 

Streaming

 

Het hele project werd gefilmd en was in real time te volgen via computer. Alle partners en ook het Minderhedenforum en Amnesty International verspreidden actief de uitnodiging om dit toch wel unieke gebeuren te volgen. Tegelijkertijd werd het gestreamde atelier gefilmd. Een montage:

 

http://www.toxiclesbian.org/BasurayTension03.2/index.html#top

 

Holebiplus geïnspireerd door “Trash & Tension : Molem” – een project van Merhaba, Part123, Toxic Lesbian & De Vaartkapoen in Molenbeek (VK*).

 

 

11-04-11

Trash & Tension: Molem

Ik ben al een tijdje op zoek naar beelden en verhalen waarin minderheidsgroepen niet tegen elkaar worden uitgespeeld ("weerloze homo in mekaar geramd door agressieve allochtonen") maar mekaar juist versterken. "Trash & Tension : Molem" is zo'n project. Moeilijker dan een aflevering van 'Thuis' maar zeer de moeite.

http://static.skynetblogs.be/media/80253/3224031385.4.jpg" target="_blank">